1975 yılında kardeş şehir protokolü imzalayan Kütahya ve Pécs şehirleri, 45 yıldır bu kardeş şehir ilişkisini sürdürmektedir. 45 yıldır bütün içtenliğini ve samimiyetini kaybetmeden süren bu ilişki, kurumsallaşmış bir programla desteklenmediği için, yalnız yöneticiler seviyesinde kalmıştır. Bu nedenle halk nezdinde istenilen sahiplenme yaratılmamıştır.
Kardeş şehir uygulamalarında genellikle taraflardan biri diğerinin deneyiminden yararlanan alıcı konumundadır. Her iki şehrin eşit ölçekte olduğu Kütahya ve Pécs örneği, her iki tarafın diğerine bilgi ve deneyim aktardığı ve alışılmışın dışında bir kardeş şehir programı sunabilmektedir.
Pécs, 2010 yılında “sınırsız şehir” mottosu ile Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilmiştir. Kütahya 2017 yılında UNESCO Yaratıcı ve Kültürel Şehirler Ağına Zanaat ve Halk Sanatları alanında Türkiye’den kabul edilen ilk şehirdir. Başka bir deyişle, her iki şehir de kültür şehridir ve bu proje ile kültür temelli kardeş şehir programının hazırlanmasına olanak sağlayacaktır.
Gerek Kütahya gerekse Pécs şehirlerinin tarihi ülkelerinin tarihinden eskidir ve çok zengin bir kültür barındırmaktadır. Bu kültürel birikim incelendiğinde, her iki şehrin ortak paydalarının dikkat çektiği görülmüştür. Proje kapsamında karşılıklı düzenlenen çalışma ziyaretlerinde, şehirlerin ortak noktaları tespit edilmiştir. Bu ortak noktaların güçlendirildiği, izlenebilir somut bir stratejik eylem planı ile kardeş şehir ilişkisinin yönetim seviyesinden halk seviyesinde sahiplenilmesi, projenin yaratması gereken beklenen sonuçtur.
Bu çerçevede, proje kapsamında Kütahya, Pécs ve Kardeş Şehir kültür stratejilerinin hazırlanması ön görülmüştür. Projenin anahtar kelimesi “katılımcılık” olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla proje kapsamında hazırlanan bu stratejiler için her seviyeden katılımın sağlanması için geniş katılımlı bir uluslararası workshop, yuvarlak masa toplantıları, derinlemesine görüşmeler ve saha çalışmaları yürütülmüştür.
Proje kapsamında yapılan çalışmalarda, her iki şehrin üniversiteleri, sanatçıları, odaları, iş adamları projeyi sahiplenerek tam katılım sağlamışlardır. Pecs ve Kütahya halkı ve ileri gelenlerini aşağıda verilen stratejileri okumalarını ve bu stratejilerin hayata geçmesi için her kurumun kendilerine düşen görevleri yerine getirmeleri için katılmaya davet ediyoruz. Kültür temelli kalkınmayı politika olarak belirlemiş olan Pecs ve Kütahya şehirlerinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, 17. Amaç ve Hedefler İçin Ortaklıklar prensibi ile örnek bir kardeş şehir programını gerçekleştirmesi için, herkesin katılımı gerekmektedir.
Kütahya, Pecs, Kardeş şehir Kültür stratejisini Türkçe, İngilizce ve Macarca indirmek için tıklayınız...